rest smok tabl

Dnia 28.04.2015r. Dziennikarze Chochlikarze wybrali się do „Restauracji pod Smokiem”, znajdującej się Michałowicach, której właścicielami są państwo Renata i Leszek Głąb. Restauracja ta specjalizuje się w organizacji imprez okolicznościowych takich jak: wesela, komunie, chrzciny, urodziny, bale studniówkowe, andrzejkowe, sylwestrowe, imprezy firmowe. Wśród wielu zalet tego miejsca można wymienić doskonałą lokalizację, bardzo oryginalne wnętrze, gdzie do dyspozycji gości są dwie duże klimatyzowane sale. W pierwsza wyposażona w stylowe loże, stoły i krzesła. Dodatkowo ciekawe wnętrze zdobią liczne przykłady rękodzieła  artystycznego - kute drzwi, żyrandole, kinkiety oraz okazałe witraże. Niewątpliwą atrakcją tej części restauracji jest oryginalny kominek w kształcie głowy smoka, którego tułów w formie płaskorzeźby dopełnia całości (Projekt i wykonanie: m Studio ceramic). Natomiast w drugiej sali dodatkową dekorację stanowią ogromne lustra na jednej ze ścian. Ponadto sala wyposażona jest w nowoczesny system lamp dyskotekowych, oraz laserów, które tworzą niezwykłe efekty świetlne.
Restauracja głownie specjalizuje się w potrawach tradycyjnej kuchni polskiej, ale menu jest ogromnie bogate, można również zjeść coś naprawdę oryginalnego. A warto podkreślić, iż  serwowane potrawy są wykwintnie wyeksponowane na talerzach, istne arcydzieła, o czym mieliśmy okazję się przekonać na własne oczy.                       
Już na samym początku zostaliśmy wprawieni w dobry humor, za sprawą właściciela tego miejsca, który niezwykle ciepło nas u siebie przyjął. Następnie szef kuchni pan Tomasz Leszczyński opowiedział nam nieco o swojej pracy, o zamiłowaniu do gotowania oraz tamtejszych sposobach przyrządzania potraw i goszczenia przybyłych klientów. Dodatkowo szef kuchni prezentował nam prywatne zdjęcia dotyczące jego kulinarnej przygody. Następnie udaliśmy się do kuchni, gdzie najpierw obejrzeliśmy jej wnętrze, zapoznali z różnymi stanowiskami pracy i sprzętami, a później sami wcieliliśmy się w kucharzy i zabraliśmy się do pracy, by wspólnie pod okiem pana Tomasza przyrządzić obiad. Pierwszą rzeczą,  którą zrobiliśmy, były pierogi ze szpinakiem. Zajęło nam to trochę czasu, ale było warto. Kiedy pierogi już się gotowały wstawiliśmy polędwice do pieca, a następnie zajęliśmy się najlepszym, czyli deserem. Gdy wszystko było gotowe zaczęła się najciekawsza część spotkania... czas na jedzenie. Porcja wydawała się być ogromna, jednak wszystko znikło z talerzy i jeszcze ten wspaniały deser. Niestety nasza wizyta dobiegła końca i musieliśmy się pożegnać.
Była to naprawdę ciekawa wycieczka i mamy nadzieję, że jeszcze tam zawitamy. Wszystkim polecamy „Restaurację pod Smokiem”, jest to niezwykle urokliwe miejsce, w którym można elegancko i smacznie zjeść.

Adrianna Kralka, Katarzyna Nogieć

08
03
10
11
02
06
05
07
04
09
01
Previous Next Play Pause

Od RED. Serdeczne podziękowania kierujemy do właścicieli „Restauracji pod Smokiem” za umożliwienie nam przeprowadzenia tak niezwykłych warsztatów oraz do pana Tomasza Leszczyńskiego za ich przeprowadzenie. Było wspaniale, jeszcze raz DZIĘKUJEMY!

Dziennikarze Chochlikarze